Chorváti majú dobrú ofenzívu a tromf v Biličovi

02.06.2012 Celý región

Bratislava 2. júna (TASR) - Temperamentný tréner Slave Bilič už síce avizoval, že po šampionáte smeruje do Lokomotivu Moskva, ale to by nemalo mať negatívny vplyv na výkony chorvátskych futbalových reprezentantov na EURO 2012. Rekreačný gitarista, ktorý plynule hovorí anglicky, nemecky aj taliansky, totiž vie motivovať svoju ekipu. Chorváti sa na turnaj kvalifikovali cez 2. miesto v F-skupine a následnej víťaznej baráži s Tureckom (3:0 a 1:1).

Súčasný tím v "šachovnicových" dresoch preferuje systém 4-4-2, ale bratov Roberta a Nika Kovača, ktorí už ukončili kariéru, sa zatiaľ adekvátne nahradiť nepodarilo. Problémy s defenzívou môže znásobiť aj fakt, že veterán Josip Šimunič z Dinama Záhreb nehráva pravidelne a nemá formu. To znamená, že Chorváti sa musia spoliehať na najlepšiu obranu a tou je útok. Za ofenzívne myšlienky nesie hlavnú zodpovednosť Luka Modrič. Lenže stredopoliar svetovej triedy z Tottenhamu Hotspur skôr šance kolegom pripravuje, sám góly príliš nedáva, takže bude potrebovať zakončenie pre svoje akcie. V tomto smere by mu mohol pomôcť najmä futbalovo vyhladnutý Ivica Olič, ktorý v tejto sezóne nebol spokojný s odohratým časom v drese Bayernu Mníchov.

Medzi dlhoročné opory chorvátského tímu, ktorá sa pohybuje už dekádu na poste krajného obrancu, patrí i Darijo Srna zo Šachtaru Doneck. Ofenzívny zadák s kapitánskou páskou je lídrom aj na reprezentačnej úrovni, pričom okrem defenzívnych povinnosti sa môže pochváliť učebnicovou podporou ofenzívy. Napokon v 90 medzištátnych zápasoch zaznamenal 19 gólov.

Najmä o ofenzívnych kvalitách chorvátskeho tímu nikto nepochybuje, otázkou skôr bude disciplína mužstva a fakt, či sa dokáže vyrovnať aj s nepriaznivým vývojom stretnutia. Chorváti sa od samostatnosti v roku 1991 na európskych šampionátoch už udomácnili, na dvoch z troch turnajov to v rokoch 1996 a 2008 dotiahli až do štvrťfinále.

CHORVÁTSKO

riadiaci orgán: Chorvátsky futbalový zväz (založený 1912)

web: http://www.hns-cff.hr/

vstup do FIFA: 1992

vstup do UEFA: 1993

dresy: červeno-modro-biele (šachovnica)

účasti na ME: 2

najväčšie úspechy: bronz z MS 1998, 3x účasť na majstrovstvách sveta (1998, 2002, 2006), 3x účasť na majstrovstvách Európy z toho dvakrát vo štvrťfinále (1996, 2004, 2008),

postavenie v rebríčku FIFA: 8.

tréner: Slaven Bilič

postup na ME: 2. miesto v kvalifikačnej F-skupine, baráž s Tureckom (3:0 a 1:1)

najznámejší hráči: Stipe Pletikosa (FK Rostov), Josip Šimunič (Dinamo Záhreb), Vedran Čorluka (Bayer Leverkusen), Ivica Olič (Bayern Mníchov), Luka Modrič (Tottenham Hotspur), Darijo Srna, Eduardo (obaja Šachtar Doneck), Niko Kranjčar (Tottenham Hotspur)
 

Vyberte región